Wijnadvies op maat
Aangezien de prijzen stilaan de pan uitrijzen in Bordeaux en Bourgogne (zeker in de Côte d’ Or) zijn we wat uitgeweken naar andere betaalbare wijnstreken in Frankrijk op zoek naar soepele toegankelijke, betaalbare wijnen.
Voor de rest van Europa behouden we onze voorkeur voor Italië, Spanje, België, Duitsland, Portugal en Oostenrijk. Voor de Nieuwe Wereld blijven we geloven in Argentinië; Nieuw-Zeeland, Chili en Zuid-Afrika.
Bio Wijn
De laatste jaren wordt BIO en Natuurwijn te pas en te onpas gebruikt in het wijnjargon.
Een biologische wijn is een wijn gemaakt van kwaliteitsdruiven die biologisch geteeld zijn. Druiven bedoeld voor biologische wijn mogen namelijk niet bespoten of behandeld worden met chemische pesticiden, noch met kunstmest. Ook tijdens het vinificatieproces moet de wijnmaker zich ver weg van smaak-, geur- en kleurstoffen houden. Daarenboven zijn de toegelaten hoeveelheden sulfiet voor biologische wijn zeer gelimiteerd. Wat BIO betreft richten wij ons voornamelijk op het Europees label dat op het tegenetiket van de wijnfles is aangebracht.
Concreet betekent dit dat 95% van de agrarische ingrediënten biologisch zijn. De druiven die aan de basis van de wijn liggen, worden dus ook 100% biologisch geteeld. Ook de vinificatie – het maken van de wijn – verloopt volgens welbepaalde regels, eigen aan de biologische productie.
Natuurwijn
Natuurwijn is een verzamelnaam voor alle wijn die met zo weinig mogelijk menselijke interventies tot tot stand komt.
Dus alle additieven (zoals bv. gist) worden niet toegelaten, zeker geen sulfiet, dat nochtans de wijn beschermt tegen oxidatie en bacteriënvorming. Gezonde druiven moeten tijdens het gistingsproces zelf voldoende sulfiet produceren om de wijn te